Vid import från länder utanför EU tillkommer alltid moms. Det råder dock en del oklarheter rörande till vem som skall betalas, hur och när betalningen sker. I denna artikel förklarar vi hur Moms fungerar vid import från Kina. Vi börjar med att förklara hur momsen beräknas.
Tullvärde och beräkning av moms
Både tullavgifter och moms beräknas baserat på tullvärdet. Följdfrågan är således vad som egentligen inkluderas i tullvärdet. I stora drag kan sägas att tullvärdet baseras på CIF priset, med andra ord det sammanlagda värdet av varorna, frakten och eventuell försäkring.
Riktigt så enkelt är det inte alltid, då det även finns andra kostnader som kan inkluderas i tullvärdet. Dessa kostnader inkluderar följande:
- Produktutvecklingskostnader som betalas till leverantören
- Kostnader för gjutformar och andra verktyg
- Avgifter som betalas till leverantören (ex. för design)
Provisioner och betalningar till inköpsagenter och kvalitetskontrollanter är dock inte inkluderat i tullvärdet, under förutsättning att detta är tjänster som köps helt separat från leverantören. Om inköpsagenten jobbar för leverantören, eller om man köper en kvalitetskontroll av leverantören eller något som inte är helt utomstående, anses dessa avgifter vara en del av tullvärdet.
Ej heller är kostnader som omsätts i Sverige inkluderade i tullvärdet, exempelvis avgifter för lossning, hamnhyra, inrikesfrakt och andra tjänster som omsätts inom landet.
Momsen, vilken nästan alltid är 25%, beräknas sedan på det sammanlaggda tullvärdet och tullavgiften, som i sin tur också beräknats från tullvärdet.
Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)
- Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
- Produktdesign & materialval
- Hitta tillverkare i Asien och Europa
- Frakt och förtullning
Exempel på moms-kalkyl vid import
- Varuvärde: 200 000 SEK
- Fraktkostnad: 15 000 SEK
- Försäkring: 200 SEK
- Tullavgift: 4.5%
- Tullvärde: FOB Pris + Fraktkostnad + Försäkring = 200 000 SEK + 15 000 SEK + 200 SEK = 215 200 SEK
- Tullavgift: 215 200 x 0.045% = 9684 SEK
- Moms: (Tullvärde + Tullavgift) x 25% = 56221 SEK
Kostnader för gjutformar och annan utrustning
Vid tillverkning av egendesignade produkter krävs oftast en investering i en gjutform, eller andra verktyg. Kinesiska leverantörer står sällan för extrakostnader, utan det är en investering som importören får stå får. Även om gjutformen inte lämnar Kina så är dess värde en del av tullvärdet, något som leder till ett större tullvärde.
Ett problem är att gjutformen ofta är dyrare än själva varorna. Detta kan förklaras med att en gjutform i de flesta fall används för tillverkning av flera ordrar, ibland kan den används för tillverkning av flera hundra tusen enheter. Istället för att lägga på hela kostnaden för gjutformen vid första importen kan man välja att slå ut kostnaden på flera ordrar.
I slutändan måste dock hela värdet för gjutformen deklareras, även om det inte blir mer än en order från leverantören.
När betalas moms vid import från länder utanför EU?
I regel betalas alltid moms vid import-tillfället, med andra ord då godset anländer i hamnen. Betalningen kan genomföras på flera sätt, det vanligaste är dock att betalningen sker via fraktbolaget som hanterar lossningen, vilket innebär att fraktbolaget utfärdar en faktura som inkluderar följande:
- Tullavgift
- Moms
- Avgift för lossning
- Hamnhyra
- Inrikesfrakt
Det är också möjligt att betala moms på kvartalsbasis direkt till Skatteverket, men du föredrar det istället.
Kan jag kvitta moms på import?
När du köper en vara från en leverantör i Sverige lägger säljaren alltid på moms på fakturan. Om priset exkl. moms är 800 SEK blir totalbeloppet inklusive moms 1000 SEK.
Visserligen betalar du inte moms till din kinesiska leverantör, då de inte täcks av det svenska skattesystemet, men moms betalas som sagt direkt till Skatteverket då varorna anländer. Detta räknas som ingåenge moms, vilken kan dras av på utgående moms – eller den moms som du lägger på vid försäljning av varorna.
Således är moms inte en kostnad, då du utan momsbetalningen hade betalat lika mycket oavsett. Notera att systemet fungerar annorlunda när du beställer varor från företag inom EU, där olika satser råder i varje land.
Behöver jag som importör betala moms och skatter inom Kina?
Som importör är man aldrig skyldig att betala moms (VAT) eller andra skatter inom Kina. Systemet fungerar i stora drag som det vi har i EU, dvs att exportören inte lägger på någon moms på varor som exporteras. För att leverantören i Kina skall slippa lägga på moms krävs dock att denne gör en såkallad exportklarering.
Detta är dock något som importören i regel inte behöver tänka på, under förusättning att köpet sker enligt FOB, CIF eller DAP villkor.
Vid köp av EXW (fabrikspris) händer det dock att leverantören lägger på kinesisk moms (cirka 17%), då denna incoterm inte inkluderar exportklarering och transport till närmaste lasthamn.
Hur fungerar moms vid import som privatperson från Aliexpress eller Wish?
Moms skall betalas på all import, oavsett om du importerar som privatperson eller företag. Skillnaden är att bara företag kan kvitta momsen på inköp från den moms de lägger på försäljningen. I verkligheten så betalar privatperson sällan moms på varor som importeras från leverantörer på exempelvis Aliexpress eller Wish.
Det gör att leverantörer utanför EU får en stor konkurrensfördel gentemot svenska företag som tvingas betala moms på hela tullvärdet.
Hej Ring mig gärna!
070-2850932
Med vänliga hälsningar
Fredrik Petrusson
Hej,
Tidigare har det gällt att vid import från Kina har det utgått tull och importmoms om varans värde översteg 22 Euro.Under detta värde utgick ingen tull eller moms.
Gäller detta fortfarande?