Under COVID-19 pandemin ökade intresset bland svenska företag att tillverka produkter närmare Sverige, och helst av allt inom EU. Det är ibland lättare sagt än gjort om du är van vid att snabbt och enkelt hitta fabriker i Kina.
I denna guide delar vi med oss av våra erfarenheter de senaste åren mellan tillverkning av varor i Europa och Kina när det gäller följande faktorer:
- Produkter
- Priser
- Volymkrav
- Ledtider
- Kvalitet
Produkter
Om du idag tillverka produkter i Kina kanske du vant dig vid att ta för givet att det alltid finns tillverkare för dina produkter. Det är inte alltid fallet när det gäller Europa. Produkter som kräver mycket montering och många olika komponenter tillverkas i många fall bara i Kina idag. Åtminstone när det gäller fabriker som är villiga att producera åt andra varumärken.
Det går helt enkelt inte bara att flytta ett hel industri kluster från Kina till Europa, som täcker både fabriker som sköter slutmontering och tillverkning av material och komponenter.
Således är det som ofta avgörs om en produkt kan tillverkas i EU eller Kina helt och hållet beroende på om fabriker finns där. Vi på ScandinAsian.se börjar ofta med att söka tillverkare i Europa i första hand, och undersöker sedan Kina som ett alternativ i händelse av att passande fabriker inte kan lokaliseras.
Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)
- Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
- Produktdesign & materialval
- Hitta tillverkare i Asien och Europa
- Frakt och förtullning
Exempel på typiska produkter som tillverkas i Kina
- Elektronik
- Batterier
- Leksaker
- Smycken
- Barnartiklar
- Plastprodukter
- Syntetiska tyger
Vad är då realistiskt att köpa in från fabriker i EU?
Nedan följer ett par exempel:
- Kläder
- Hemtextil
- Glas
- Trycksaker
- Förpackning
- Matvaror
- Dryck
- Kemiska produkter
Att hitta fabriker
Ironiskt nog är det oftast enklare att hitta fabriker i Kina än i något annat land. Detta är till stor del tack vare sidor som Alibaba.com och Globalsources.com. Det finns motsvarande sidor för tillverkare inom EU – men inget av dem kommer i närheten av den bredd och funktionalitet som Alibaba erbjuder.
Kinesiska fabriker är väldigt tillgängliga, vilket ger dem en enorm konkurrensfördel.
Vi på ScandinAsian.se har dock de senaste åren skapat vår egen databas med tillverkare i Europa, och vi har även utvecklat våra metoder för att hitta tillverkare.
Priser
Om vi enbart tittar på produktpriser så är det nästan alltid dyrare att tillverka produkter i Europa jämfört med Kina. Hur mycket dyrare det är beror dock på typen av produkt.
Nedan följer prisdata från en undersökning vi gjorde på barnkläder för några år sedan:
Kina | EU | |
Pris (Produkt A) Genomsnitt |
$5.5 | $12.7 |
Pris (Produkt B) Genomsnitt |
$3.125 | $9.735 |
Volymkrav Genomsnitt per produkt |
2500 st | 925 st |
Provkostnad Average |
$287.5 | $191.8 |
Antal som svarade | 44% | 33% |
Fraktkostnad (2021) Antal: 500 pcs 60 x 60 x 100 (cm) 70 kg UPS flygfrakt |
Totalt: $1,894.34 Per enhet: $3.78 Från: Shanghai, Kina |
Totalt: $613.31 Per enhet: $1.22 Från: Lissabon, Portugal |
Du kan läsa en mer detaljerad fallstudie på denna sida. Notera också att ovanstående priser är i USD.
Fraktkostnad
Fraktkostnaderna är i regel lägre vid beställning från fabriker i Europa jämfört mot Kina. Hur mycket lägre de är beror dock på vilka transportmetoder som jämförs, samt den totala vikten och volymen.
Tullavgifter
Vid import från Kina och andra länder utanför EU måste du ofta betala tullavgifter. Dessa varierar ofta från 0% till 12% av tullvärdet, vilket inkluderar varukostnad och fraktkostnad till Sverige.
Om du beställer varor från leverantörer i EU behöver du dock inte betala tullavgifter. Således jämnar priserna ut sig något vid beställning från Europa kontra Kina.
Ledtider
En stor fördel med tillverkning i Europa är att ledtiderna är lägre. Med det sagt har vi inte sett att det är kortare tillverkningstid i Europa, utan den brukar ligga på 40 till 60 dagar vilket är typiskt för Kina också.
Dock är det betydligt snabbare att få varor levererade från Europa till Sverige, än från Kina till Sverige. Att snabbare kunna beställa nya varor är väldigt viktigt. Under COVID 19 åren så var det ofta stora förseningar vid leveranser från Kina.
Jämförelse
- Portugal – Sverige: 4 – 6 dagar
- Polen – Sverige: 2 -3 dagar
- Kina – Sverige: 7 – 10 dagar (flygfrakt)
- Kina – Sverige: 22 – 26 dagar (tågfrakt)
- Kina – Sverige: 40 – 50 dagar (sjöfrakt)
Kvalitet
Många kanske förutsätter att varor tillverkade i Europa per automatik håller en högre kvalitet än varor tillverkade i Kina. Om du tittar på ett genomsnitt är det sannolikt så, men det betyder egentligen ingenting när det handlar om att tillverka individuella produkter.
Oavsett om det handlar om tillverkning i EU eller Kina så tillverkar fabriker enligt din specifikation. Kvalitet måste således definieras i tekniska termer, och fabriker följer sedan dessa.
Att utgå ifrån att tillverkare i Europa såväl som Kina per automatik vet vad du anser vara bra kvalitet kan gå väldigt fel.
När det gäller kvalitetsproblem och misstag från fabriker är situationen identisk. En stor fördel med Europa är dock närhet till fabriker, som gör det enklare att på egen hand inspektera varor innan leverans.
Volymkrav
Vi har inte sett någon tydlig skillnad när det gäller volymkrav mellan fabriker i Europa och Kina. Det beror på produktområde och material, snarare än att det skulle vara genomgående lägre eller högre volymkrav i Kina eller Europa.
EU regler
När du importerar produkter från leverantörer utanför EU är du i praktiken ansvarig för att produkten möter samtliga säkerhetskrav, märkningskrav och andra relevanta regleringar. Därtill känner många kinesiska fabriker inte ens till vilka regler som gäller inom EU – helt enkelt för att de inte är verksamma inom Europa.
Det betyder inte att kinesiska fabriker inte kan tillverka produkter enligt EU regler och standarder. Dock ställer det större krav på dig som importör att se till att produkterna testas och att de möter kraven.
Varumärke
Den kanske största fördelen med att tillverka varor i Europa är just att du kan säga att varan är tillverkad i Europa. Varor som tillverkas i Europa anses av konsumenter hålla en högre kvalitet, även om så inte alltid är fallet. Det i sin tur kan i vissa fall göra det möjligt att sälja produkten till ett högre pris med med bättre marginaler.
Kommunikation
Den dagliga kommunikationen med fabriker sker i regel på engelska, oavsett om det handlar om tillverkare i Kina eller Europa. Jag har dock noterat att många fabriker i Europa undviker att svara på förfrågningar från varumärken som inte framstår som etablerade. Således är det bra att ha ett företag eller varumärke att introducera innan du tar kontakt med fabriker i EU.
De ställer också högre krav på att du har en tydlig produktspecifikation. Kort sagt, du skall veta vad du vill få tillverkat och inte slösa deras tid med frågor. En fördel med EU är dock att du kan sköta kommunikationen i samma tidzon som Sverige.
Kinesiska fabriker är dock väldigt vana vid att hantera stora mängder förfrågningar via Alibaba och bryr sig sällan om du är etablerad eller i ett tidigt skede. Dock är Kina 6 till 7 timmar före Sverige, vilket gör att de bara är tillgängliga fram till lunchtid – svensk tid.
Kina: Fördelar & nackdelar
+ Större utbud av produkter
+ Enkelt att hitta tillverkare
+ Lägre priser
– Längre ledtider
– Högre fraktkostnader
– Tullavgifter
Europa: Fördelar & nackdelar
+ Snabbare leveranser
+ Inga tullavgifter
+ Lägre fraktkostnader
+ Enklare att besöka fabriker
+ Bra för varumärket
– Färre produkter
– Svårare att hitta tillverkare