Svenska företag har sedan 90-talet tillverkat produkter i Estland, Lettland och Litauen. Idag anses Baltikum av många vara ett område där det är förhållandevis enkelt att tillverka produkter. Fabrikerna ses som sofistikerade och enkla att jobba med.
En annan fördel är snabba transporter, samt avsaknad av tullar då samtliga länder befinner sig i den Europeiska Unionen. I samband med att pandemin skakat om världens leveranskedjor är detta två faktorer som många svenska företag nu värderar lika mycket som ett lågt pris.
I denna artikel delar vi på ScandinAsian.se med oss av våra erfarenheter av att söka fabriker åt våra kunder i Estland, Lettland och Litauen. Vi förklarar också hur det fungerar med transporter, kvalitetskontroller och moms.
Översikt
- Vilken typ av produkter tillverkas i Estland, Lettland och Litauen?
- Hur kan vi hitta fabriker i Estland, Lettland och Litauen?
- Hur transporteras varor från Estland, Lettland & Litauen?
- Hur lång tid tar frakten från Baltikum till Sverige?
- Kvalitetskontroll
- Betalning
- MOQ krav
- Tullavgifter
- Moms
Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)
- Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
- Produktdesign & materialval
- Hitta tillverkare i Asien och Europa
- Frakt och förtullning
Vilken typ av produkter tillverkas i Estland, Lettland och Litauen?
Våra kunder har i regel sökt efter tillverkare av kläder, möbler och träartiklar i Estland, Lettland och Litauen. Inom dessa kategorier finns det många olika områden som tillverkare specialiserar sig på. Nedan följer ett par exempel:
- Barnkläder
- Hemtextil
- Utomhusmöbler
- Kontorsmöbler
Det finns dock tillverkare i många andra branscher, exempelvis maskindelar, CNC och annat.
Hur kan vi hitta fabriker i Estland, Lettland och Litauen?
Det finns ingen motsvarighet till Alibaba.com som täcker ovanstående länder. Dock kan ni göra en inledande sökning på exempelvis Europages.com. Leverantörer från regionen deltar ofta även på handelsmässor runt om i Europa, exempelvis Messe Frankfurt i Tyskland.
Det finns även mässor du kan besöka på plats i Baltikum. Nedan följer ett flertal exempel:
- Interiors Expo Estonia
- Gardening Estonia
- Construction and Furnishing
- Tallinn FoodFair (TFF)
Hur transporteras varor från Estland, Lettland och Litauen till Sverige?
Transporter från Baltikum till Sverige sker i regel med lastbil. Många företag som DSV och OsaCargo har egna terminaler och kontor på plats för snabbt och effektivt frakta gods från fabriker i ovanstående länder till kunder i Sverige.
Nedan följer exempel på svenska speditörer som erbjuder fraktlösningar mellan Baltikum och Sverige:
- OsaCargo
- DSV
- FREJA
- Collicare
Hur lång tid tar frakten från Baltikum till Sverige?
Själva transporten tar omkring ett dygn. Dock kan varor behöva lastas om för slutlig transport i Sverige. I praktiken innebär det att transit tiden från fabrik i exempelvis Estland till Göteborg eller Stockholm är 2 till 5 dagar.
Ledtiden beror också på om det handlar om en hellast eller styckegods som fraktas. Om det är styckegods kan det som sagt ta längre tid.
Kvalitetskontroll
Även vid tillverkning av produkter i Estland, Lettland och Litauen är det ingen självklarhet att ni enkelt kan returnera defekta varor. Det är således viktigt att ni alltid bokar in kvalitetskontroll innan varorna transporteras till Sverige.
Nedan följer exempel på vad som kan kontrolleras under en inspektion:
- Mått
- Ytskador
- Färger
- Material
- Falltester
- Funktionstester
- Tryck
- Färger
- Förpackning
Det är i regel en självklarhet att fabriker skall ge er som kund tillgång till godset för inspektion innan frakt. Antingen kan ni anlita inspektörer på plats, eller flyga till Baltikum för att med egen personal genomföra inspektionen.
Betalning
Betalning till fabriker i Baltikum sker i regel i Euro. Det är viktigt att enbart betala till ett konto vars mottagare matchar fabrikens företagsnamn. Därtill kommer du också behöva deras IBAN och SWIFT kod.
MOQ krav
Vår uppfattning är att tillverkare i Estland, Lettland och Litauen ofta är något mer flexibla när det gäller beställning av mindre volymer jämfört mot de i exempelvis Kina eller Indien. Vissa av våra kunder har jobbat med tillverkare i Baltikum främst i ett inledande skede då de har mindre serier, för att senare flytta produktion till fabriker i Asien eller andra länder inom EU.
Tullavgifter
Estland, Lettland och Litauen är samtliga EU medlemmar. Detta innebär att svenska företag som köper in varor från fabriker i dessa länder inte betalar någon tullavgift. Det ger såklart länderna en fördel mot tillverkning utanför EU, utöver det faktum att transporter är betydligt snabbare. Det gör också att priserna gentemot Kina och andra länder med billigare produktion jämnas ut något.
Moms
Du som svensk importör måste dock betala moms vid import från Estland, Lettland och Litauen. Dock sker det genom momsdeklarationen snarare än att moms betalas till fabriken i de länderna som nämnts. Det kräver dock att ditt företag är momsregistrerat och att fabriken är det. Du kan inte mer information om moms vid inköp från andra länder på Skatteverkets sida.